Fashion

'Onbekende' couture designers in de spotlight

Haute couture is als een luxe toetje dat we ieder seizoen vóór in plaats van na de ready-to-wear shows krijgen voorgeschoteld. Ook voor het fall/winter 2011 seizoen zitten er weer pareltjes tussen van onder meer Givenchy en Jean Paul Gaultier. Maar ditmaal besteden we juist aandacht aan de wat minder bekende couture designers!

Voor mode in haar meest luxe vorm moet je bij de tweejaarlijkse couture shows in Parijs wezen. Met tijdrovend handwerk, kostbare materialen en vooral veel red carpet waardige jurken proberen de grote modehuizen het publiek te doen smelten. En smelten doen we! Ook zijn we natuurlijk helemaal weg van de creaties van Iris van Herpen, die ze onlangs als guest member van de couture fashion week in Parijs mocht showen. Een hele eer, want 'haute couture' is een beschermde term in Frankrijk. Deze betiteling mag alleen gebruikt worden als designers zich aan strenge regels van de Chambre Syndicale de la Haute Couture houden.

wereld van de couture bekende namen collage

De f/w '11 couture shows van Givenchy, Iris van Herpen en Jean Paul Gaultier.

Naast de grote modehuizen en de voor ons bekende Iris van Herpen zijn er nog veel meer couture designers om te ontdekken. Wij lichten er - om je alvast op weg te helpen - vijf voor je uit!

Maxime Simoëns (guest member)

De in Lille geboren Maxime is al op jonge leeftijd gefascineerd door kunstvormen als theater, film en schilderijen. Met een diploma, de nodige prijzen en stages bij onder meer Balenciaga en Christian Dior op zak is hij klaar voor zijn eigen business. Zijn fall/winter 2011 collectie is de eerste die hij tijdens de officiële couture fashion week mag showen. Hij laat zich graag inspireren door de popcultuur, maar vooral zijn liefde voor geometrische vormen zien we sterk terug in zijn looks.

wereld van de couture maxime simoens collage

Looks uit de f/w '11 couture collectie van Maxime Simoëns.

Alexis Mabille (official member)

Alexis ontwerpt couture met een knipoog. Wat spikes hier, een strikje daar en een twee vlechten in het haar om het af te maken. De uit Lyon afkomstige Alexis loopt stages bij Nina Ricci en Ungaro, voordat hij maar liefst negen jaar werkzaam is voor mode-imperium Dior. Inderdaad, een merk dat ook 'gimmicks' als grotesque accessoires en strikken in zijn collecties verwerkt.

wereld van de couture alexis mabille collage

Alexis Mabille couture looks, met de klok mee beginnend linksboven: f/w '11, s/s '11 en tweemaal s/s '09.

Anne Valérie Hash (official member)

Anne Valérie Hash komt in lovely Parijs ter wereld. Net als iedere andere couture ontwerper behaalt ze haar diploma aan de Chambre Syndicale de la Couture Parisienne en wint ze de nodige prijzen. In 2009 ontvangt ze zelfs het insigne van de Chevalier des Arts et des Lettres, een prestigieuze kunstprijs. Hash ontwerpt graag jurken, maar pakken en jumpsuits stuurt ze minstens zo lief de plankier op. Bovendien is ze niet vies van wat glitter op z'n tijd.

wereld van de couture anne valerie hash collage

Anne Valérie Hash couture, met de klok mee beginnend linksboven: f/w '11, f/w '08, s/s '08 en s/s '10.

Azzedine Alaïa (correspondent member, buitenland)

Net als Maxime Simoëns showde de Tunesische Azzedine Alaïa afgelopen seizoen voor de eerste keer een couture collectie in Parijs. Naar eigen zeggen brachten zijn twee oudere zussen hem de liefde voor mode bij. Zijn ouders waren allebei boer, dus er zou best een kern van waarheid in kunnen zitten. Na jaren van succes als ready-to-wear ontwerper waagt Alaïa zich nu dus aan de couture. Zijn supervrouwelijke fall/winter 2011 collectie belooft in ieder geval veel goeds.

wereld van de couture azzedine alaia collage

Looks uit Azzedine Alaïa's couture collectie voor f/w '11.

Giambattista Valli (guest member)

De grootste jurken bewaren we natuurlijk voor het laatst. Na jobs bij Fendi en Ungaro, start Giambattista Valli in 2005 zijn eigen label en kleedt hij veel celebrity vrienden. Afgelopen seizoen onthaalde de internationale pers Valli's eerste couture collectie met een warm applaus. Dat Valli uit Italië afkomstig is, zien we duidelijk terug in zijn voluminieuze ontwerpen vol veren en heftige dierenprints. Nog wat extra drama tijdens de Couture Fashion Week, we love it!

wereld van de couture giambattista valli vollage

Couture looks uit Giambattista Valli's f/w '11 collectie.

Welke couture designer is jouw favoriet?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top