Fashion

Terug in de tijd met: de bandana

De bandana is één van de middelen waarmee je je hair do op fashionable wijze kan beschermen tegen zon. Ook dit zomerseizoen is weer 'ie hotter dan hot. Maar hoe zit het met de achtergrond van deze geüpgrade zakdoek? Wij vertellen je er alles over!

De term bandana -of bandanna- is afgeleid van het Hindi woord bandhana, wat ‘binden’ betekent. Het is een stuk stof in een vierkant of driehoek gesneden en het is meestal uitgevoerd in sprekende kleuren als blauw, rood en geel met wit. Vooral in paisley print is de bandana enorm populair. De bandana kan op verschillende manieren om het lichaam en in het haar worden gevouwen. Werd 'ie vroeger vooral door stoere mannen als cowboys, piraten en boeren gedragen, tegenwoordig knopen ook de ladies de bandana met het grootste gemak om hun lokken. Of dat nou op de catwalk, in de nieuwste videoclips of op het festivalterrein is.

geschiedenis van de bandana eerste plaatje

De bandana is perfect om op het strand je haar te beschermen én in bedwang te houden!

De bandana is dus niet altijd zo unisex geweest als dat dit fijne stukje doek tegenwoordig is. Een ander verschil met vroeger, is dat de functie ervan is veranderd. Voorheen had het vooral een praktische functie, tegenwoordig moet 'ie ons er vooral nóg mooier uit laten zien. Al is de bandana natuurlijk nog steeds erg makkelijk voor een bad hair day.

Vroeger werd de bandana om het gezicht en de hals gedragen, om zo zweet, -en in het geval van bijvoorbeeld de cowboys- opstuivend zand en de ondraaglijke paardenstank tegen te houden. Naast de cowboys, waren ook boeren, brandweermannen, koks, dansers en soldaten veelal met een bandana om te spotten. Afvegen dat zweet, hup omknopen en ze waren weer klaar om aan de bak te gaan. Vanaf de jaren '90 beginnen veel sporters de bandana te dragen, zoals wielrenners 'm onder hun helm doen voor meer comfort.

Net als hoe dat met vele andere kledingstukken en accessoires gaat, ontwikkelde de handige bandana zich langzaamaan tot statement piece. In de jaren '50 begonnen dames de bandana ook te dragen (mede dankzij de hard werkende fabrieksdames uit WOII), vandaar dat deze onder de rockabilly's van vandaag nog steeds erg populair is. In de rapcultuur wordt de bandana door sommigen om het hoofd, in de broekzak en om het been gedragen, en hebben dragen de verschillende kleuren en knoopstijlen ieder hun eigen betekenis met zich mee.

geschiedenis van de bandana subculturen collage

Still uit de western 'Hondo', Tupac, Eminem en een dame uitgedost in rockabilly stijl.

In dit filmpje worden drie manieren geshowd waarop je je bandana kan knopen, rockabilly style!

Zoals gezegd knopen we de bandana dit seizoen weer maar al te graag om onze weelderige lokken. Laat je inspireren door de catwalk looks van onder meer D&G en Salvatore Ferragamo en check nog eens 'Judas' van Lady Gaga of kijk de knoopkunst bij bandana-fan Nicole Richie af. De klassieke paisley-print is en blijft de populairste variant van de bandana, maar wees niet bang om met bloemen- en streepjesprints te experimenteren!

geschiedenis van de bandana runway collage

D&G en Salvatore Ferragamo spring/summer 2011.

geschiedenis van de bandana celebs collage

Beyoncé in 'Why don't you love me', Nicole Richie, Amy Winehouse en Lady Gaga in 'Judas'.

Wij shopten alvast deze twee kekke exemplaren voor je!

geschiedenis bandana asos geschiedenis bandana scotch&soda menatwork

Links: bandana met bloemetjesprint van Asos (€6,41) en rechts: donkerblauw-witte bandana met ankertjesprint van Scotch&Soda via Men at Work (€24,99).

Draag jij deze zomer een bandana in het haar?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top