Fashion

Nederlandse ontwerpers in het buitenland

Dat we in ons kikkerlandje een overvloed hebben aan veelbelovend fashion talent, werd onlangs nog maar eens bewezen door Pauline van Dongen. Zij mocht als enige Nederlander haar 'Stereopsis' collectie showen tijdens de Vancouver Fashion Week. Een goede reden om eens wat Dutch designers in de spotlights te zetten, die zowel in binnen- als buitenland succesvol zijn!

Als enige Dutchie worden uitgenodigd om te showen tijdens de Fashion Week in Vancouver, is niet zomaar iets. Maar Pauline van Dongen kreeg het voor elkaar. Zij toonde op 17 april, de laatste dag van de Fashion Week, haar gestroomlijnde 'Stereopsis' collectie aan het Canadese publiek. Wij zijn, net als de Canadezen trouwens, helemaal weg van haar 3D- en spinnenwebcreaties!

pauline van dongenI

pauline van dongenII

Pauline van Dongen looks, geshowd tijdens de Vancouver Fashion Week. (Foto's: Peter Jensen)

Natuurlijk is Pauline van Dongen niet de enige Nederlandse ontwerper, die het tot buiten de Nederlandse grenzen heeft geschopt. Zo staat Jan Taminiau al sinds 2007 op het exclusieve lijstje met ontwerpers die hun collecties tijdens de Couture Fashion Week in Parijs mogen tonen. Gelukkig blijft deze romanticus van de Lage Landen trouw aan zijn roots en showt hij daarnaast ook met enige regelmaat in Amsterdam. De 14e editie van de AIFW opende hij zelfs met maar liefst twee shows.

jan taminiau applaus

Couture Fashion Week in Parijs, in 2008 (links) en 2010 (rechts, foto: Peter Stigter).

Zijn drukbezochte shows in zowel Amsterdam als Parijs zijn allesbehalve onopgemerkt gebleven. De sprookjesachtige creaties van zijn hand zie je regelmatig om het lijf van couture loving fashionista's en in betoverende editorials. Jan behaalde de wereldpers doordat Lady Gaga in één van zijn jurken een restaurant in Parijs betrad. Verder mag hij onder meer Prinses Máxima, Stacey Rookhuizen, Bridget Maasland en de redactie van de Italiaanse Vogue tot zijn fans rekenen. Niet de beroerdste clientèle, als je het ons vraagt.

jan taminiau collage nlse ontwerpers in het buitenland

Jan Taminiau scoort publiciteit en covers in zowel binnen- als buitenland. Met de klok mee, beginnend linksboven: Lady Gaga in een creatie uit zijn 'Reflections' collectie, Bridget Maasland in een custom made jurk vlak voordat ze de Oscars live vanuit Hollywood verslaat, shoes van Jan op de cover van Vogue Italia en een plekje op de cover van de Nederlandse AvantGarde.

Iris van Herpen, nog zo'n uniek design talent dat wereldwijd steeds meer opgemerkt wordt. Zoveel uren als er in de haast buitenaardse creaties zitten, zoveel publiciteit begint ze zo langzamerhand ook te krijgen. Ze showde - net als Jan Taminiau - tijdens de Couture Fashion Week in Parijs en stond met haar schoenen (in samenwerking met United Nude) al in de Britse Vogue. Haar naam is al groot, maar zal ongetwijfeld alleen nog maar groter worden!

iris van herpen internationaal collage

Rechtsboven: Lara Stone in de Britse Vogue op Iris van Herpen x United Nude schoenen, linksonder: Iris van Herpen neemt samen met een model het verdiende applaus in ontvangst na één van haar shows.

Hoe je het ook wendt of keert, Viktor & Rolf zijn toch wel de grootste Nederlandse fashion namen in het buitenland. Hun conceptuele shows in Parijs zijn fashion magic, de artiesten die daarbij optreden van internationale allure en hun creaties hebben in ieder toonaangevend modeblad gestaan. Daarnaast lopen celebs met hun ontwerpen weg. Het enige waar we nog stiekem op hopen, is een show in Amsterdam!

viktor rolf performers

Links: Viktor & Rolf met Grace Jones, rechts: een performance van Roisin Murphy tijdens de s/s 2010 show.

viktor rolf publicity

Van actrices tot popsterren: ze houden allemaal van Viktor & Rolf! Met de klok mee, beginnend linksboven: Katy Perry in een Viktor & Rolf s/s 2011 creatie tijdens de opnamens van haar 'E.T.' clip, Rihanna op de rode loper in een jurk uit de populaire s/s 2010 collectie, Gwen Stefani in een Viktor & Rolf jas in de 'Wind It Up' clip en Natalie Portman in custom made Viktor & Rolf op de red carpet van de Golden Globes.

nlse ontwerpers buitenland overige collage

En dan hebben we nog niets eens alle Nederlandse talenten in het buitenland gehad! Met de klok mee, linksboven beginnend: G-Star is een graag geziene show tijdens de New York Fashion Week en heeft een bijbehorende front row met vele celebs, jong talent Leonie Smelt showde in 2009 tijdens de Vienna Fashion Week, afgestudeerd Central Saint Martens student Michael van der Ham is een rising star in Londen, Tony Cohen showde afgelopen seizoen ein-de-lijk in Amsterdam, net als in het voor hem zo vertrouwde New York.

(Tekst: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top