Fashion

Mode illustratoren to know

Mode vormt een grote inspiratiebron voor velen, ook voor de illustrerende crea bea's onder ons. En zijn wij daar even blij mee, want in modetijdschriften en op fashion blogs kom je de meest prachtige pareltjes op illustratie-gebied tegen. Ach, konden wij ook maar zo tekenen...

De meest bekende én populaire fashion illustrator van Nederland is Piet Paris. Zijn illustraties in die cleane en grafische stijl sierden naast de meest toonaangevende tijdschriften en campagnes onder meer postzegels, servies, een Heineken flesje en niet te vergeten de catwalk en uitnodiging voor de Spring 2011 show van Viktor & Rolf. Ook verscheen eind 2010 zijn eigen boek en was er een bijbehorende tentoonstelling te bezichtigen (hier was Fashionscene natuurlijk bij). Petje af voor mr. Paris!

piet paris saks fifth avenue illustratie


Piet Paris voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue

piet paris vogue collage
Links: Russische Vogue, rechts: Koreaanse W

piet paris postzegels
Ouderwets postzegels plakken wordt plots een stuk leuker als deze door Piet Paris zijn ontworpen

Meet Fifi Lapin, het modische konijntje met een droom garderobe bestaande uit alleen maar kersverse catwalk looks. Helaas is niet bekend wie de bedenkster van deze furry fashionista is, al geeft de illustratrice wel af en toe interviews waarin ze meer vertelt over Fifi. Zo liet ze VogueGirl Korea weten dat Dior en Chanel Fifi's favoriete merken zijn en dat ze als enig kind tot op het bot wordt verwend door haar ouders. Het levensverhaal van een denkbeeldig konijntje boeit me niet zo, maar van de zoete tekeningen kan ik geen genoeg krijgen. Gelukkig draagt dit verwende personage iedere outfit slechts één keer...

fifi lapin burberry look collage
Een look uit de Burberry Prorsum Fall 2010 show

fifi lapin louis vuitton


Fifi in van links naar rechts: Louis Vuitton, Marc Jacobs en Max Azria

fifi lapin sonia rykiel look collage
Een look uit de Sonia Rykiel Fall 2010 show

De in Berlijn gevestigde Xiaoxi Zhang is het fashionable brein achter The Sea of Fertility. Op deze blog deelt ze haar outfits en inspiratiebronnen met iedereen. Haar looks legt ze niet alleen vast met de camera; ze tekent ze ook zelf! Iedere outfit post wordt vergezeld door een in anime-achtige stijl getekend zelfportret. Hoe cute!

sea of fertility look1

sea of fertility look2

Na Tara Dougans een paar keer tegen te zijn gekomen tijdens fashion evenementen, besloot ik haar website eens te bezoeken. En wat een prachtige werken kwam ik daar tegen! Deze van oorsprong Canadese en in Londen gevestigde illustratrice laat zich voor haar gedetailleerde handwerk inspireren door onder meer Alexander McQueen, haar grootmoeder en het heelal. Dat resulteert in kunstwerkjes die duidelijk met liefde en vooral heel veel geduld zijn gemaakt.

tara dougans mcqueen
Een illustratie uit de door Alexander McQueen geïnspireerde collectie

tara dougans collage catwalk looks

Danny Roberts van de blog Igor + André heeft een voorliefde voor modellen, dat mag duidelijk zijn. Met zijn geschilderde en getekende portretten voorziet hij bekende en minder bekende modellen van roze, ronde wangetjes en kleurrijke designer kleding. Deze twintiger ging eerder al samenwerkingen aan met Gwen Stefani's Harajuku Girls en Forever 21 en hij ontwierp een t-shirt voor Borders Frontiers. Dat zijn al flinke namen en iets zegt me dat Danny in de toekomst nog wel meer van dit soort big deals binnen zal halen!

danny roberts marc jacobs tafel illustratie


Een tafel vol modellen in Marc Jacobs

danny roberts collageI

Natuurlijk is er nog veel meer (onontdekt) talent, dat werd nog maar eens duidelijk toen ik Sea of Shoes bezocht, de populaire fashion blog van Jane Aldridge. Onlangs maakte zij de de resultaten van de door haar georganiseerde art contest bekend. De opdracht was, om je te laten inspireren door je favoriete spring 2011 look en deze te verwerken in een kunstwerk. Jane koos haar 15 favorieten en ze zijn (bijna) allemaal even verbluffend. Hieronder twee exemplaren.

sea of shoes art contest I


Prada door Shannon Stokes

sea of shoes art contest II


Mary Katrantzou door Naomi Alessandra

Al deze afbeeldingen zijn van de illustratoren zelf, klik op de naam of bijbehorende afbeeldingen om naar hun officiële website of blog te gaan!

Welke illustrator is jouw favoriet?

(Tekst: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top