Fashion

De trends voor 2010: de vormen

Het zit erop… na vier hysterische modeweken kunnen we weer op adem komen. Alle grote en opkomende merken hebben hun collectie voor de lente en zomer van 2010 gepresenteerd. De allerlaatste modeshows werden donderdag in Parijs gehouden. En natuurlijk wil iedereen nu weten wat de modetrends voor 2010 zijn.

Het viel dit jaar niet mee om een rode draad te ontdekken in de vele, erg uiteenlopende, shows. Wel leken de meeste merken voor een softe aanpak te hebben gekozen met lichte kleuren, soepelvallende stoffen en vrouwelijke bloemenprints. In dit artikel alles over de (pas)vormen van het komende modeseizoen.

Brede schouders, smalle taille, dat zagen we bij veel collecties terug. Hoewel de kleding vaak losjes om het lichaam zat, zagen de modellen er supervrouwelijk uit. De taille werd geaccentueerd met een lint, een strik of een riem. De schouders hadden vullingen of werden met allerlei versieringen extra benadrukt. Een groot deel van de collecties bestond vrijwel alleen uit jurken en rokken. Korte feestjurkjes voor overdag en lange sierlijke jurken voor de avond. In het ontwerpen van broeken waren de designers dit seizoen blijkbaar niet erg geïnteresseerd. Er werd slechts een handjevol broeken gepresenteerd. Dat waren vaak of supersmalle, leggingachtige broeken of juist wijde mannelijke pantalons.

Wat opviel was de grote rol die was weggelegd voor lingerie en ondermode. In veel collecties werd ondermode gepresenteerd als volwaardige kleding. Natuurlijk kon Jean Paul Gaultier bij deze trend niet achterblijven. Hij herintroduceerde zijn oh zo bekende bh-cups, die hij eind jaren tachtig voor Madonna ontwierp, in tal van varianten. Er kwam zelfs een variant voorbij met een bijpassende zwangerschapsvorm.

Veel merken toonden korsetten als tops en veel avondjurken leken op sexy nachtjaponnen. Ook bij Dolce & Gabbana waren veel invloeden uit de ondermode te zien. Met een collectie vol strakke korsetten en korte rokjes leek het Italiaanse merk zich op een geheel nieuwe generatie te richten.

Beelden: Style.com 

(Tess van Daelen)

Deel dit artikel
Back to top