Fashion

De trends voor 2010: de prints

Het zit erop… na vier hysterische modeweken kunnen we weer op adem komen. Alle grote en opkomende merken hebben hun collectie voor de lente en zomer van 2010 gepresenteerd. De allerlaatste modeshows werden donderdag in Parijs gehouden. En natuurlijk wil iedereen nu weten wat de modetrends voor 2010 zijn.

Het viel dit jaar niet mee om een rode draad te ontdekken in de vele, erg uiteenlopende, shows. Wel leken de meeste merken voor een softe aanpak te hebben gekozen met lichte kleuren, soepelvallende stoffen en vrouwelijke bloemenprints. In dit artikel alles over de printjes van het komende modeseizoen.

Buiten het sobere kleurgebruik waren ook de printjes van de meeste collecties erg ingetogen. In veel collecties kwamen niet eens printjes voor. Wanneer er wel was gekozen voor een bedrukte stof, zagen we voornamelijk bloemenprints (o.a. Zac Posen, Etro, Christian Dior en Roberto Cavalli). De bloemen varieerden van schattige rode roosjes tot exotische kleurrijke soorten. Behalve de bloemen kwamen er ook behoorlijk wat strepen en allerlei soorten ruiten voorbij. Giorgio Armani ontwierp bijvoorbeeld een chique pied-de-poule jasje.

Hier en daar zagen we een zigzagpatroontje. En hoewel dit patroon bij Missoni vaak zo’n herkenbaar onderdeel van de collectie is, kwam het daarin nauwelijks voor. John Galliano en Sonia Rykiel lieten zo nu en dan wat stippen zien. En bij Derek Lam en onze eigen Spijkers en Spijkers zagen we sterretjes. De panterprints waren gelukkig voor het grootste deel verdwenen. Enkel Dolce & Gabbana toonden nog een rode panterprint in hun collectie.

Van alle prints waren die van Alexander McQueen nog het meest bijzonder. De stoffen uit die collectie waren met behulp van de nieuwste computertechnieken bedrukt met uiteenlopende fantasierijke grafische prints in eindeloze kleurvariaties.

Beelden: Style.com 

(Tess van Daelen)

Deel dit artikel
Back to top