Fashion

De mooiste haute couture jurken tentoon gesteld

Zaterdag werd de tentoonstelling Voici Paris – Haute Couture geopend. De tentoonstelling toont een overzicht van de Parijse mode door de jaren heen. Fashionscene nam alvast een kijkje.

Nog voordat de tentoonstelling zaterdag werd geopend door Fong-Leng mocht ik een kijkje nemen in het Gemeentemuseum Den Haag. Voor de expositie wist het museum prachtige en peperdure creaties in haar bezit te krijgen van modehuizen als Dior, Elie Saab, Lacroix, Chanel en Jean Paul Gaultier.

De jurken zijn opgesteld in een groot aantal verschillende ruimtes. Iedere zaal kent een ander thema en is dus anders aangekleed en gestijld. Zelfs de poppen zijn in iedere zaal anders.

Er wordt Franse haute couture getoond van meer dan honderd jaar oud, maar ook vind je er items uit de Chanel zomercollectie van 2009. En hoewel haute couture eigenlijk onlosmaakbaar verbonden is aan Parijs telt de expositie toch ook een behoorlijk aantal Nederlandse ontwerpen. Mode-ontwerpers Jan Taminiau en Iris van Herpen kregen een hele ruimte voor hun eigen ontwerpen. Bovendien werd één van de ruimtes volledige gevuld met Nederlandse creaties van onder andere Fong-Leng, Mart Visser en Percy.

Bijzonder is ook dat de trouwjurk van Sylvie van der Vaart een plek heeft gekregen in de expositie. De jurk, die Sylvie speciaal op maat liet maken door Elie Saab, is prachtig opgesteld temidden van enkele andere witgekleurde creaties.

Ik vond de tentoonstelling absoluut de moeite waard. Het heeft wel iets om zulke kostbare jurken van zo dichtbij te mogen bekijken. De jurken zijn prachtig opgesteld en alleen al het feit dat er zoveel moeite is gedaan om die jurken te bemachtigen, maakt de expositie heel bijzonder. Wat ik tevens erg interessant vond, waren de oude filmfragmenten die in diverse ruimtes werden afgespeeld. Daardoor krijg je een nog betere indruk van hoe mode vroeger was. Ook de oude foto’s en schetsen die hier en daar aan de muur hangen, zijn de moeite waard.

Wat ik jammer vond, is dat de expositie niet nog meer oude jurken bevatte. Een vijfitg jaar oude Chanel jurk vind ik indrukwekkender dan een Chanel jurk uit de zomercollectie van 2009.

Voici-Paris! – Haute Couture is nog t/m 6 juni te bezoeken in het Gemeentemuseum in Den Haag. (Tess)

Deel dit artikel
Back to top