Fashion

Dita draagt bont

Dierenorganisatie PETA strikt graag celebrities om in hun reclamecampagne te flaneren. Maar af en toe zit er ook weer eentje tussen die helemaal niet zo diervriendelijk is…

Dita von TeeseGeloof het of niet, maar ooit heb ik een bezoekje gebracht aan een bontfokkerij. Terwijl ik de fokker aan het interviewen was (en mijn zelfbeheersing steeds verder begon te verliezen), keek ik met verdrietige ogen naar alle lieve nertsen die opgepropt in alle kooien zaten. Ze moesten eens weten wat ze te wachtten stonden.

Gelukkig zijn er nog altijd organisaties die hier voor strijden. En PETA is er eentje van. Door middel van het strikken van famous people proberen ze de bontproductie te verminderen, maar helaas gaan ze wel eens de mist in.

Topmodel Naomi Campbell stond een keer model voor de organisatie, maar werd na de campagne vaak gespot met een grote bontjas aan. Shame on you Naomi! En nu hebben ze weer misgegrepen met een andere celeb, namelijk Dita von Teese. Zij was een tijdje terug te zien in een campagne van de Amerikaanse People for the Etnical Treatment of Animals (PETA). Op de foto is te zien hoe ze met een roze korset en lange visnetkousen voor een schoolbord staat, terwijl ze een ouderwets schoolboekje vasthoudt. Haar linkervoet heeft ze tussen de benen van een saaie oude man gezet. Haar statement? "Het is zo simpel als het ABC: Animal Birth Control." Moraal van het hele verhaal: laat je huisdier steriliseren.

Op zich niets mis mee om het gezicht te zijn voor PETA, maar wel als je in je vrije tijd niet vies bent van een beetje bont. Von Teese maakt er namelijk geen geheim van regelmatig vintage bont te dragen. En hier voelt ze zich helemaal niet schuldig om tegenover de dierenrechtenorganisatie. "Ik werk niet met ze om mensen te vertellen dat ze vegetarisch moeten worden of dat ze geen bont meer moeten dragen”, aldus Dita. “Ik ben er alleen om te pleiten voor het laten steriliseren van huisdieren." Tja, ze heeft wel een punt te pakken, maar toch vind ik het erg raar dat het nieuwste gezicht van PETA uiteindelijk niet zo diervriendelijk blijkt te zijn.

Wat PETA hier allemaal op te zeggen heeft: "We zijn heel blij dat ze ons wil steunen in deze campagne, en verder zien we het wel." Ook lieten ze weten snel te willen praten met Dia om haar van gedachten te doen veranderen.

Dita von Teese

Hopelijk gaat het ze lukken. Wie wil er nou nog bont dragen? (Elisah)

Deel dit artikel
Back to top