Fashion

Ron Galella in Amsterdam

De ene ster ziet het als goede publiciteit, de ander doet er alles aan om het te ontwijken. Paparazzi, celebs hebben er een liefde/haat relatie mee. Momenteel exposeert de godfather der gossipfotografen in Nederland: Ron Galella: Photography with the PAPARAZZI approach.

Jackie O. in 1971De foto-expositie bestaat uit 100 vintage foto’s gemaakt tussen 1965 en 1989. Galella is een beruchte persoonlijkheid in celebtown. Hij fotografeerde zijn doelwitten graag in het dagelijkse leven in plaats van op de rode loper. De fotograaf maakte ook graag surprise bezoekjes om spontane reacties vast te leggen. Zijn manier van kliekjes maken was een vernieuwende aanpak, maar dat maakte hem niet erg geliefd bij de sterren.

In 1972 sleepte Jackie O. de paparazzo voor de rechter wegens stalken. Een jaartje later verloor Marlon Brando z’n cool en brak Galella’s kaak, zo hard dat de acteur een infectie opliep in zijn hand. De keren na dit incident droeg Ron maar een helm om een vervolg te vermijden. Hij lag ook een keer in het ziekenhuis door Richard Burton’s bodyguards, nadat hij werd betrapt op het fotograferen van Burton en Elizabeth Taylor.

Terwijl de meeste sterren Ron Galella wel konden wurgen, inspireerde hij Tom Ford enorm met zijn werk. En dat was vaak terug te zien in de modereportages van Gucci. Tijdens de expositie is de door Gucci gesponsorde boek The Photographs of Ron Galella te koop.

Ron Galella: Photography with the PAPARAZZI approach is tot en met 8 januari te zien in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, te Amsterdam. (Nana)

Deel dit artikel
Back to top