Fashion

Vreemdgaan: de nieuwste trend?

Het septembernummer van Cosmopolitan staat in het teken van vreemdgaan. Uit een onderzoek onder 513 mannen en vrouwen blijkt dat één op de vier personen wel eens vreemd is gegaan.

Vier van de vijf ondervraagden menen dat totale monogamie een illusie is. Toch vindt meer dan 90% het verkeerd om vreemd te gaan. Expert Carolien Roodvoets, relatietherapeute en schrijfster van De Duivelsdriehoek, becommentarieert het onderzoek: “Mensen zijn van nature niet monogaam. We kunnen daar alleen niet mee omgaan.”

Vreemdgaan is niet langer een typische mannenaangelegenheid. Vrouwen zijn bezig met een inhaalslag. De mogelijkheden om buiten de deur te rommelen zijn voor hen veel groter dan een tiental jaren geleden, toen zij vaak nog thuis voor de kinderen zorgden. Werk, sport, hobby’s en sites als Facebook, Linkedin en Hyves verruimen de netwerken van vrouwen én mannen. Toch is dit niet de enige factor. Voor 44% van de vrouwen blijkt alcohol de drempel sterk te verlagen. Voor bijna de helft van alle mannen en vrouwen wordt de verleiding wel heel erg groot op het moment dat zij in een andere omgeving en buiten het vizier van hun partner zijn. Gelegenheid maakt de dief, vooral op zakenreisjes, met name voor mannen. 35% van de vrouwen maakt zich dan ook zorgen bij een zakelijke overnachting van hun man. Op zakenreis komen vrouwen minder snel in verleiding. Wel voelt het merendeel van de ondervraagden zich na afloop schuldig. Bijna een derde van de respondenten (30%) heeft géén last van schuldgevoelens. En vaker zijn dit vrouwen dan mannen.

De belangrijkste redenen om vreemd te gaan blijken spanning (33%) en lust (19%). Vrouwen worden vaker verliefd op de man met wie ze zijn vreemdgegaan, mannen laten zich vaker drijven door lustimpulsen. Vaak leidt vreemdgaan ook tot het uitwisselen van vertrouwelijkheden. Een op de drie vrouwen vertelt het aan haar beste vriendin. Een derde van alle vreemdgangers (35%) blijkt ervoor te hebben gekozen ‘gewoon’ thuis vreemd te gaan. Bij 17% van de geënquêteerden gebeurde het tijdens een vakantie zonder de vaste partner. Mannen zijn toleranter dan vrouwen, als het gaat om de persoon met wie hun partner ‘het’ doet. Zij accepteren vreemdgaan met een broer of beste vriend eerder dan dat vrouwen akkoord gaan met een slippertje met hun zusje of beste vriendin.

Nu zijn wij eigenlijk ook benieuwd hoe monogaam jij denkt dat we allemaal zijn. En hoe monogaam jij bent? Durf jij deze enquête aan? Check:www.enquetemaken.be/toonenquete.php?id=20492! (Monique)

Deel dit artikel
Back to top