Fashion

100 % fair trade

 Veel jonge modeontwerpers op de Modefabriek komen uit Scandinavië. Gelukkig vond ik ook een bijzonder label van eigen bodem: Studio Jux, van Saskia Boekraad en Jitske Lundgren. Ik sprak Jitske over goedkope kleding, fair trade en de film China Blue. 

studio juxJullie willen ons confronteren met de mensen die onze kleding maken?

"Ja, dat is het idee achter Studio Jux ( spreek uit als joeks; het Duitse woord voor lol). In elk van de kledingstukken zit een nummer dat correspondeert met de kleermaker die het stuk gemaakt heeft. Op onze website vind je alle nummers, daaronder staat een biografie van de kledingmaker. Je kunt bijvoorbeeld lezen of hij kinderen heeft, getrouwd is en welke hobby’s hij heeft.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

"Na mijn studie werkte ik voor Dirk Bikkemberg in Italië en later ontwierp ik kleding voor de sportketen Footlocker. In die tijd ontdekte ik hoe slecht wij omgaan met de mensen die onze kleding maken. Ik zag fabrieken in China failliet gaan omdat Nike op het laatste moment besloot dat alle shirtjes groen moesten zijn in plaats van rood. Niet veel later zag ik de film China Blue, over de vreselijke omstandigheden in Chinese spijkerbroekfabrieken. Vanaf dat moment wist ik: hier wil ik niet meer aan meewerken."

En toen?

“Tijdens mijn masteropleiding in Parijs ontmoette ik Clement Kirsch, die later een naaiatelier op zou zetten in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Doel van dat atelier was de kledingmakers een eerlijk salaris geven. Clement zei tegen me ‘Jij wordt mijn eerste klant’ En hij had gelijk. Ik belde mijn oud medestudent Saskia van de Utrechtse kunstacademie en we vertrokken naar Kathmandu.”

Wat is het belangrijkste voordeel voor de kledingmakers?

 

“Ten eerste worden ze niet betaald per kledingstuk, maar per uur. Daarnaast maken ze het hele kledingstuk, dus niet alleen één rits of één mouw. Het geeft veel meer plezier in het werk en ze voelen zich echt betrokken bij het stuk. Zo kunnen ze trots zijn op hun werk."

Jullie zijn niet het enige merk in Nederland die zich hebben aangesloten bij de fair trade trend.

 

"De meeste merken met fair trade kleding verkopen alleen basics, als T-shirts en spijkerbroeken. Die markt is veel groter en veiliger. En als je oplet merk je dat veel merken zichzelf al snel het label fair trade geven. Soms is alleen het labeltje op een eerlijke manier geproduceerd.”

En hoe zit het met de materialen. Zij die ook eerlijk?

 

“Alle kledingstukken zijn van biologisch materiaal gemaakt. Zoals hennep, papier of

Bamboe.”

De kleding is waarschijnlijk niet goedkoop?

“Een shirt kost ongeveer 60 euro en een spijkerjurkje zo’n 160 euro. Dat klinkt duur, maar het is de prijs die je voor eerlijke kleding betaalt.” (Juliette)

ww.studiojux.com

Deel dit artikel
Back to top