Fashion

Het recept voor de juiste look?

Sterren als Kate Moss, Madonna en Sienna Miller. Het is alsof ze ’s ochtends snel iets uit de kast hebben getrokken. Paar regenlaarzen aan, grote zonnebril op en het ziet er nog leuk uit ook. Hoe doen ze dat toch?

kate moss

“You either go or you haven’t got style”, zong Frank Sinatra. Je hebt stijl of je hebt het niet. Sinatra kon het weten. Hij had inderdaad stijl. Maar stijl is niet aangeboren, je moet het door de jaren heen ontwikkelen. Ik zit nog steeds in de ‘ontwikkelingsfase’. Soms vind ik meteen de juiste spijkerbroek bij de juiste schoenen, maar meestal zucht ik een paar keer diep en trek dan hetzelfde als gisteren aan.

Het lijkt de sterren een stuk makkelijker af te gaan. Op een druilerige zondagmiddag worden ze in hun oude joggingbroek en versleten gympen door paparazzi gefotografeerd. Ik zie het in de roddelbladen en denk hmmm ziet er nog best leuk uit. Wat is hun geheim?

Het geheim is sprezzatura! Waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Zou best kunnen, want de term ontstond zo’n vijf eeuwen geleden in Italië. Rijke hovelingen moesten aan heel wat eisen voldoen, zoals de juiste boeken lezen en juiste kleding dragen. Maar het allerbelangrijkste was niet dat de hoveling aan alle eisen voldeed, maar vooral hóé. Want hij of zij moest sprezzatura hebben, oftewel een soort ‘nonchalance’ uitstralen. Je mocht best uitblinken in je kledingstijl, als het er maar uitzag alsof het geen enkele moeite had gekost om het bij elkaar te vinden én te combineren. Dus dát is waarom zoveel vrouwen voor dat losse bloesje en afgetrapte spijkerbroek van Chris Zegers vallen. Hij heeft sprezzatura!

Nu weet je dat het geheim van de juiste look sprezzatura is. Maar wat moet je nou wel en niet dragen? Helaas er bestaat geen recept voor de zogenaamde nonchalance. Het blijft een kwestie van zoeken en proberen.

En heb jij al een eigen look ontdekt? (Juliette)

Deel dit artikel
Back to top