Fashion

Oostblok rocks!

Ultradun, een beetje mollig, blauwe ogen, groene ogen, kleine borsten, grote borsten, de girl next door of juist niet. Het perfecte model verandert van tijd tot tijd. Maar wat is de allerlaatste trend? De Oostblok look!

Justyna Rybaczek

Al eerder beschreef ik hoe de afgelopen zestig jaar trends op modellengebied veranderd zijn. Echt populair op dit moment zijn de modellen uit landen als Polen, Tsjechië, Hongarije, Rusland en Litouwen. Estland spant de kroon met het hoogste percentage modellen: Van de 1,3 miljoen inwoners zijn er 16 model. In Nederland is dat aantal relatief een stuk lager: van de 16,5 miljoen inwoners zijn er 51 model.

Vijf jaar gelden was het mediterrane type nog meer in trek, denk bijvoorbeeld aan Gisele Bündchen of Raquel Zimmerman. Maar in de modellenindex staat Brazilië momenteel op de 31e plaats. Het model van nu is vaak blond en blauwogig.

Maar waarom zijn de Slavische meisjes opeens zo populair? Dat is niet helemaal duidelijk. Maar een van de redenen: ook in de modellenwereld gaat het om vraag en aanbod. De modebranche is een beetje uitgekeken op de Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse vrouwen met hun sterke, donkere gezichten. De Slavische meisjes hebben juist fijne, schattige poppengezichtjes.

De Slavische meisjes zijn echter niet alleen mooi, vaak zijn ze ook slim. Ze studeren en zien het modellenwerk als een kans om te ontsnappen aan de armoede in hun eigen land, zoals veel Russische modellen. Poolse modellen zien het modellenwerk trouwens meer als een goedbetaalde bijbaan. Uiteindelijk willen de Poolse meisjes studeren en een gewoon leven leiden.

Wanneer zijn Nederlandse modellen weer in de mode? Of zijn we nooit uit de mode geweest? (Juliette)

Deel dit artikel
Back to top