Fashion

Tanorexia!?

Ik had het zelf al wel weer op mijn to-do-list gezet. De combi van herfstdip en weinig zon heeft bij mij een bleek koppie opgeleverd en daar wil ik eigenlijk wel van af. Ik weet dat het ongezond is maar 1 keer in de zoveel tijd een zonnebankje pakken kan toch niet zo heel veel kwaad!?

Er schijnen mensen te zijn die er op een heel andere manier mee bezig zijn; ze stappen iedere dag minstens 1 keer onder de zonnebank (soms zelfs vaker) en gaan zo weinig mogelijk in bad of onder de douche, omdat hun tint anders wegspoelt. Handdoeken zijn ook taboe, daarmee wordt de bruine kleur weggeschuurd. Dat is nog eens andere koek, er is een naam voor dit extreme gedrag: tanorexia. Mensen die hieraan lijden hebben de ziekelijke behoefte om bruin te zijn.

In Nederland lopen ook tanorexia-patiënten rond maar er zijn geen exacte cijfers bekend. De Europese Unie neemt deze ziekte absoluut serieus: vanaf 2008 zijn zonnebankstudio’s alleen toegankelijk voor 18plussers en worden zonnebankaddicts geweerd. In de Nieuwe Revu vertelt zonnebankverslaafde Jade over haar aandoening: “Ik heb heus wel geprobeerd om te minderen, maar als ik een dag niet onder de zonnebank ben geweest dan voel ik me haast doorzichtig. Alsof niemand me opmerkt. Mijn vriendinnen vertellen me wel eens dat ik zo bruin ben dat het lelijk is, maar zo zie ik het niet. Als ik in de spiegel kijk, denk ik alleen maar: wanneer kan ik weer?”.

Tanorexia: zonnebankverslaving

Volgens Amerikaanse psychologen werken zonnebanken verslavend; de uv-straling wekt endorfine (een gelukzalig gevoel) op, iets wat men steeds opnieuw wil ervaren. Maar wat dacht je van de uiterst slechte gevolgen voor de gezondheid? Overmatig zonnebankgebruik kan huidkanker veroorzaken…

Oef, na het lezen van deze berichten is het misschien toch niet zo erg om een beetje winterswit door het leven te gaan. Ga jij vaak onder de zonnebank!? (Virginie)

Deel dit artikel
Back to top