Fashion

Parijs Fashion Week A/W 07-08, deel 1

Terwijl de ene helft van Fashionscene naast me de laatste Milaan Fashion Week info bij elkaar heeft verzameld, is Parijs mijn onderzoeksveld. De modehorde werkt in een rap tempo en is sinds zondag gesettled bij de laatste halte van de fashion week toer inclusief onze eigen heavy-weight spelers, Viktor & Rolf. Hierbij een klein actieoverzicht.

Maison Martin Margiela

In zijn beginjaren stond hij bekend om zijn vernieuwde look door onder andere te spelen met epauletten om de schouders slanker te lijken. Voor zijn nieuwste collectie doet de Belgische ontwerper precies het tegenovergestelde, hij stuurde zijn modellen in ontwerpen met puntige brede schouderlijnen de catwalk op. Je krijgt er een futuristische 80’s feeling bij door de neonkleuren, volumineuze bovenstukken en abstractie toegepast in oversized jassen, mini-jurken, blazers en catsuits met laag kruis. De rockstar look ging verder met fluor en latex leggings. De eyecatchers waren de brede XL jasjes.

Maison Martin Margiela AW 0708Maison Martin Margiela AW 0708
Maison Martin Margiela AW 0708Maison Martin Margiela AW 0708

Viktor & Rolf

Ondanks hun strenge blikken achter die dikke monturen, blijkt telkens weer dat de jongens een goed gevoel voor humor hebben. De lichttechnicus had een dagje vrij gekregen, de modellen waren zelf voorzien van spotlights. Met deze look-at-me rekwisieten paradeerden, onder andere, Agnyess Deyn en Raquel Zimmermann, in updated folkloristisch melkmeisje outfits compleet met klompen. Het kleurenpalet werd rustig gehouden met veel aardetinten, metallic en warme rode kleurcodes. De vrouwelijke uitstraling werd versterkt met romantische bloemprints, ruitjes, ruches, borduursels en plooidetails bij de schouders. Voor het drama-effect werden ontwerpen uit proporties gehaald (lees: te grote jassen, te lange rokken en te hoge kragen) en vastgemaakt aan de spots.

Viktor & Rolf AW 0708Viktor & Rolf AW 0708
Viktor & Rolf AW 0708Viktor & Rolf AW 0708

Yohji Yamamoto

In zijn herfst/wintercollectie 2007-8 is Yamamoto’s tongue-in-cheek stijl erg aanwezig met Louis Vuitton look-a-like prints. De Japanse ontwerper opende de show met een model gekleed in een lange jas en trolley geheel onder de LV, ik bedoel, YY monogrammen. Zoek de verschillen maar… Naast de kenmerkende legerlaarzen, bestaat de collectie voornamelijk uit zijn vertrouwde all-time favourite kleur zwart met een bescheiden contrast van blauw, rood, bruin, donkergroen en wit. Het laag-over-laag idee heeft de Japanse ontwerper veelvuldig uitgewerkt op onder andere volumineuze flamingo-achtige jurken en polkadot hoepelrokken. Verder is de vrouwelijke taille verstopt onder de zwierige, baggy ontwerpen zoals de kenmerkende lange colberts, motorjasjes en trui-jurken.

Yohji Yamamoto AW 0708Yohji Yamamoto AW 0708
Yohji YamamotoYohji Yamamoto

Twee dagen down, zes dagen te gaan met shows van onder andere Balenciaga, Dries van Noten, Stella McCartney en Chanel. Stay tuned! (Nana)

Beeld: vogue.co.uk

Deel dit artikel
Back to top