Fashion

Doktersverklaring voor modellen in Italië

Iedereen heeft zijn zegje er wel over gedaan. De balans lijkt nu definitief door te slaan naar het kamp van Giorgio Armani, Claudia Schiffer en Diane von Fürstenberg. Gaf eerder deze week actrice Cameron Diaz aan dat ze de situatie rondom extreem magere modellen erg triest vond, nu heeft zelfs de Italiaanse regering zich in de discussie gemengd.

Esther CañadasDe Italiaanse politiek ziet ook de ernst van de zaak in en heeft uitgesproken geen ultradunne modellen meer op de catwalks te willen zien. De regering heeft een afspraak gemaakt met de Italiaanse fashionbizz waarin is vastgelegd dat modellen een doktersverklaring moeten laten zien wanneer zij in het land aan een modeshow willen meewerken. In de verklaring moet staan dat het betreffende model 16 jaar of ouder is, dat ze in goede gezondheid verkeert en een body mass index (BMI) van minimaal 18.5 heeft. Letizia Moratti, de burgermeester van Milaan, gaf hierbij wel aan dat dit niet meteen betekent dat elk meisje met een BMI onder deze minimale waarde automatisch uitgesloten is van deelname. “Geografische en etnische factoren zullen ook meetellen, we kunnen ons niet alleen maar beperken tot numerieke gegevens of vaste formules. Daarom is een persoonlijke analyse soms noodzakelijk,” aldus Moratti.

 

De bemoeienis van de overheid moet ervoor zorgen dat jonge meisjes niet het gewicht van de super dunne catwalkers willen gaan nastreven. Designers moeten daarom ook voortaan in hun collecties de confectiematen 40 en 42 gaan opnemen.

Wat mij betreft een goede stap voorwaarts dit, maar ik zie toch nog een kleineloopholein de ‘persoonlijke analyse’. Want een Esther Cañadas met BMI 14.0 glipt vast door de controle heen, maar wegens welke geografische/etnische redenen precies?! (Virginie)

Deel dit artikel
Back to top