Lifestyle

Als je dit doet voor het slapengaan ben je altijd fit!

Als je dit doet voor het slapengaan ben je altijd fit!

Niets beter voor de gezondheid dan een goede nachtrust. Het is de sleutel tot een meer werk kunnen verzetten, er goed uitzien en je superenergiek voelen. Met deze kleine trucjes ben je ervan verzekerd dat je elke nacht voldoende slaap krijgt. 

 

Houd vast aan een schema

Vooral tijdens een drukke week is de verleiding groot om wat uren van je slaap af te snoepen en later naar bed te gaan. Probeer ondanks de drukte toch vast te houden aan een slaapschema en - ook op jouw vrije dagen - op een vast tijdstip naar te gaan slapen. Je zult opmerken dat je je veel fitter gaat voelen en productiever bent. Slaap inhalen is trouwens een fabeltje, just so you know

 

Houd stress buiten de slaapkamer

De slaapkamer moet een oase van rust zijn. Probeer alles wat stress kan veroorzaken buiten de slaapkamer te houden. Bijvoorbeeld papierwerk, laptops en telefoons waar je jouw (ongelezen) e-mails op kunt checken. Schakel desnoods de internetfunctie van je mobiel uit. Zo zie je ook geen  whatsappberichten verschijnen die je - vooral van jezelf - meteen moet beantwoorden.

 

Sport regelmatig

Door te sporten krijg je niet alleen een goed lichaam, je gaat er ook van slapen als een baby. Een stevige workout sessie in de ochtend of middag zorgt ervoor dat je de energie krijgt die je gedurende dag nodig hebt (en dat je lekker moe bent in de avond). Een lesje yoga of pilates helpt daarentegen om je gedachten los te koppelen en te kalmeren.
 


Dim ’s avonds het licht

Helder licht houdt ons wakker en daarom is staren naar je telefoon voordat je gaat slapen geen goed plan. Zorg sowieso voor gedimde verlichting in de slaapkamer.

 

Gebruik je bed alleen waar het voor bestemd is

Meubels die je voor meerdere doeleinden kunt gebruiken zijn superhandig, maar wat betreft het bed denken we hier anders over. Gebruik dit alleen waar het voor bestemd is; slapen en ‘slapen’ met iemand. Door jouw bed te koppelen aan de daarvoor bestemde activiteiten helpt het om beter te kunnen ontspannen en makkelijker in slaap te vallen. 

 

Creëer een ritueel

Door een ritueel te creëren krijgt je lichaam een seintje als het tijd is om naar bed te gaan. Lees een paar bladzijdes uit een boek, mediteer of geef jezelf een rustgevende voetmassage en herhaal dit elke avond. Kortom, doe iets wat je kalm maakt voordat je gaat slapen.

Welterusten voor later!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top