Health

9 tips voor een een snellere stofwisseling

9 tips voor een een snellere stofwisseling

Hoe kan het dat de één alles kan eten en geen gram aankomt en bij de ander dat gebakje regelrecht naar de heupen gaat? Het antwoord is: stofwisseling. Heb je een snelle stofwisseling, dan verbrandt je simpelweg meer energie, heb je sneller honger en kun je dus ook meer eten. Ben jij iemand met een trage stofwisseling? Dan weten wij wat jij denkt: een snelle stofwisseling is #lifegoals. Lees snel verder want er is hoop! 

De snelheid van je stofwisseling wordt voor een deel bepaald door je genen, maar je hebt het gelukkig ook zelf in de hand. Je kunt je stofwisseling namelijk een boost geven! Hoe? Door je leefstijl aan te passen met de tips hieronder.
 

1. Plan je maaltijden
Vanaf het moment dat je wakker wordt, warmt je lichaam zich op en start je stofwisseling. Ontbijt is daarom heel belangrijk. Onze energie en stofwisseling piekt tussen 12:00 uur en 13:30 uur, en daarom is dit het perfecte tijdstip voor een grote maaltijd (lunch). Tegen het einde van de dag wordt onze stofwisseling langzamer en willen onze spijsverteringsorganen gaan slapen. Het is ook erg slecht om later op de avond een grote maaltijd te eten, omdat je lichaam wil herstellen, maar in plaats daarvan moet gaan verteren. Grote kans dat je moe en humeurig wakker wordt wanneer je dit wel doet!

2. Eet langzamer
Je kunt je energie, eetlust en stofwisseling optimaliseren als je langzamer eet. Zo voorkom je dat je 30 minuten na je maaltijd je opgeblazen en vol voelt. Ga er echt even voor zitten en probeer te genieten van je maaltijd, kauw langzamer en eet bewust.

3. Ontwikkel spieren
Spiermassa verbrandt meer energie dan vet. Spieren verbruiken drie keer zoveel kilocalorieën om zich gedurende een dag te onderhouden dan vet. Dit komt doordat je je spieren aanpant (zelfs wanneer je ontspant!). 

4. Beweeg intensief
Krachttraining en cardiotraining verhogen je stofwisseling. Door middel van krachttraining ontwikkel je namelijk spieren en zoals je hiervoor hebt gelezen zorgt dit ervoor dat je meer energie verbrandt. Met cardiotraining ontwikkel je niet per se spieren maar je verbruikt tijdens en in de uren na de training meer energie. Hoe intensiever de training, hoe groter het effect.

5. Slaap voldoende
Te weinig slaap kan het stofwisselingproces flink verstoren en juist zorgen voor een trage stofwisseling. 

9 tips voor een een snellere stofwisseling

6. Relax
Net zoals voldoende slaap, is voldoende rust ook belangrijk. Stress is een boosdoener voor de stofwisseling. Wanneer je stress hebt, maak je namelijk cortisol aan en dit zorgt ervoor dat je lichaam in de overlevingstand gaat. Hierdoor slaat het extra vet op en vertraagt je stofwisselingsproces. Zorg voor voldoende rustmomentjes in je dag én week.

7. Drink water
Je lichaam heeft vocht nodig om afvalstoffen af te voeren. Door voldoende water te blijven drinken, versnelt dit proces en dus ook je stofwisseling.

8. Temperatuur
Wanneer je het een beetje koud hebt, moet je lichaam harder werken om zichzelf warm te houden en ook dit bevorderd de stofwisseling. Doe daarom de verwarming eens wat lager of trek een truitje minder aan.

9. Voeding
Ten slotte kunnen kruidig eten (chillipepers), zwarte koffie en groene thee je stofwisseling ook een (kleine) boost geven.

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top