Lifestyle

8 tips om makkelijk minder vuilnis te produceren

8 tips om makkelijk minder vuilnis te produceren

We kunnen er echt niet meer omheen: we moeten gaan consumineren! Als we namelijk zo door gaan is de aarde binnenkort één grote vuilnisbelt. Je leven drastisch omgooien naar een zero waste lifestyle is wellicht wat ambitieus, maar je kunt wel alvast beginnen met de volgende tips. Laten we het samen doen, er is namelijk geen planeet B... *insert worried sad emoticon*.

Met documentaires als Trashed en Plastic Planet, Hanna Verbooms campagne #stopmetplastic in juni en met dit jaar de vroegste Earth Overshoot Day ooit (namelijk op 1 augustus jl.) móet je wel zijn wakkergeschud. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden, want er speelt natuurlijk veel meer. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij wel! 

1. Ditch het rietje

Vraag of ze het rietje achterwege laten wanneer je een drankje bestelt bij een bar of restaurant. Een rietje lijkt klein en onschuldig maar denk eens hoeveel plastic je consumeert in een jaar tijd wanneer je ze allemaal bij elkaar optelt. En wat dacht je van een levenlang? Rietjes belanden in de zee of op een stortplaats nadat ze eenmalig zijn gebruikt...

2. Neem je eigen flesje mee

Draag altijd een flesje, bijvoorbeeld een Dopper of Bobble, bij je. Weet je nog wat we zeiden over de rietjes? Hetzelfde geldt voor plastic flesjes, alleen gaat het hier om meer plastic. In Nederland kunnen we gewoon uit de kraan drinken, dus vul je herbruikbare flesje gewoon. Scheelt je ook geld...

3. Herbruikbare coffee cup

Denk eens na over al die to go cupjes die rechtstreeks de prullenbak gaan, iedere keer wanneer jij een koffietje haalt. De plastic dekseltjes lijken de boosdoeners, maar de papieren cups zijn evenzogoed slecht aangezien 'de 'milieubelasting' van papier en plastic praktisch hetzelfde is omdat plastic lichter is - er is dus veel minder van nodig,' aldus Mariken Stolk van Milieu Centraal.
 

4. Bring your own bag

Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we volgens Milieu Centraal nog steeds 50 plastic tasjes per jaar en dit is echt niet nodig. Zorg dat je altijd een opvouwbare tas bij je hebt zodat je nooit meer een tasje hoeft aan te nemen. Ik heb áltijd een extra canvastasje in mijn tas zitten en het is al zó vaak heel goed van pas gekomen.  

8 tips om makkelijk minder vuilnis te produceren

5. Zet je boodschappenlijstje op dieet

Jaarlijks gooien we per persoon ruim 40 kilo aan voedsel weg, zonde want je produceert vuilnis én je gooit ook nog eens geld weg. Voorkom voedselverspilling en check wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen doet, en koop en kook niet meer dan nodig is. Let ook op de houdbaarheidsdatum! 

6. lenen en delen

Er zijn veel spullen die maar een paar keer per jaar hebt, denk aan een partytent of biertap. De rest van het jaar liggen ze op de zolder of in de schuur te verstoffen. Net zo gemakkelijk is het dus om deze te lenen in plaats van zelf aan te schaffen. Maar hetzelfde geldt voor een outfit voor een feestje, moet je echt een hele nieuwe outfit kopen? 'Shop' eerst even in de kast van je vriendin! 

7. Tweedehands

Iets nodig? Kijk dan even in een kringloopwinkel of op internet, waar je genoeg spullen vindt die een nieuwe eigenaar zoeken. Het zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, maar voor jou als nieuw zijn. Bovendien scheelt het je een hoop geld om niet alles nieuw aan te schaffen! Ook als je van spullen af wilt kun je deze op dezelfde plekken doorverkopen.
  

8. Verminder je bezittingen

Dit is een belangrijke shift als je duurzamer wilt gaan leven. Wanneer je minder bezit, geef je liever geld uit aan kwaliteit en spullen gaan langer mee. Je wordt je ook bewuster van wat je gebruikt, wat je nodig hebt en ook van wat vooral extra (en dus overbodig) is. Doneer kleding en bewaar alleen items waar je blij van wordt, en stop met het volproppen van je make-up lade. Je hebt het allemaal niet nodig. Wees je bewust van hoe je leeft en wat je gebruikt en ga op zoek naar manieren om minder te kopen. 


Een goed begin is het halve werk! 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top