Lifestyle

5 x tips voor een sfeervolle wintertuin

5 x tips voor een sfeervolle wintertuin

Over het algemeen brengen we in de winter niet zoveel tijd in de tuin door. We doen in de wintermaanden juist ons best om het huis extra gezellig te maken met kaarsen, kussens en sfeerverlichting, maar de tuin wordt vaak overgelagen. En dat is zonde, want ook in de winter kan de tuin voor veel sfeer zorgen! Met de volgende tips creëer je ook bij jou thuis een gezellige wintertuin.

1. Kies voor groen

In de zomer en lente kunnen kleurrijke bloemen heel erg mooi zijn, maar in de winter heb je toch wat minder aan die kale takken. Kies daarom voor planten die in de winter hun mooie groene kleur behouden. De buxus, klimop, hulst en conifeer zijn voorbeelden van wintergroene planten die je tuin ook in de koude maanden kleurrijk houden. Vergeet ook het sneeuwklokje niet!

groen wintertuin

2. Tuinmeubelen

Een gezellige bank en een mooie tafel geven sfeer aan de tuin. In principe kun je de meeste tuinmeubelen ook in de winter gewoon buiten laten staan, maar belangrijk is wel dat je tuinmeubelen twee keer per jaar gereinigd worden. Heb je bijvoorbeeld een tafel van teakhout? Dan maak je deze winterklaar door hem, wanneer hij volledig doorweekt is (door een flinke regenbui of een douche met de tuinslang), schoon te schrobben met een schuurspons of een grove borstel. Gebruik hierbij een mengsel van één emmer lauwwarm water en één kopje keukenzout of soda. Werk altijd in de lengterichting van de houtnerf. Spoel tot slot de tafel af met de tuinslang. 

Maak je bank of tuinset vervolgens gezellig met een stapel dikke kussens, dekens en plaids. Hoe lekker is het om ook in de winter buiten van het zonnetje te genieten? Gebruik je je tuinmeubelen niet, dek ze dan niet af met een hoes, want deze kan lelijke plekken veroorzaken door het ophopen van vocht.

 

tuinmeubelen

3. Creëer warmte

Wil je in de winter meer tijd buiten doorbrengen? Dan is warmte een vereiste. Een vuurkorf, tuinkachel of buitenhaard brengt niet alleen warmte maar ook gezelligheid. Hoe heerlijk is het om bij een knisperend vuurtje te genieten van een glaasje glühwein of een pannetje soep?
 

warmte

4. Voer de vogels

Help de vogels de winter door. Mocht het écht koud worden dan kost het vogels veel energie om warm te blijven. Als extra energiebron kun je natuurlijk wat vetbolletjes en pinda's ophangen. Niet alleen fijn voor de vogels, maar ook een heel vredig gezicht!
 

vogels voeren wintertuin

5. Decoratie

Tuindecoratie helpt je tuin ook sfeer geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan grote kandelaars met verschillende kaarsen, spiegels en kransen van bijvoorbeeld dennenappels of wintergroene takken. Mandjes van riet en gekleurde potten staan heel gezellig en ook pompoenen kunnen kleur geven aan je tuin. Tot slot kan ook een sfeervolle lichtslinger eigenlijk niet ontbrenken in je wintertuin.
 

warmte creëren wintertuin

 

Besteed jij veel aandacht aan je tuin in de winter?

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top