Lifestyle

4x waarom druk zijn je leven alleen maar verslechtert

4x waarom druk zijn je leven alleen maar verslechtert

Wanneer is de laatste keer dat jij iemand sprak en dat diegene je niet vertelde hoe druk hij of zij is? 'Druk zijn' lijkt dezer dagen iets waar we trots op zijn. We scheppen op of klagen over hoe druk onze dag- of weekplanning wel niet is. Niets doen lijkt gelijk te staan aan lui zijn, en uitgeput en gestrest zijn lijkt de nieuwe norm. Daar zijn wij het niet mee eens! Lees snel verder waarom.

Een te drukke agenda, vermoeidheid en chaos in je hoofd doordat je met teveel dingen tegelijk bezig bent gaat ten koste van jezelf, je liefdesrelatie, vriendschappen en je werk. Met andere woorden: het is nergens goed voor. Lees hieronder waarom te druk zijn je een vreselijk persoon maakt. 
 

Voor jezelf

Druk zijn kan goed zijn tot een bepaalde hoogte. Het betekent in ieder geval dat er genoeg werk te doen is (wanneer je voor jezelf werkt is dit nog crucialer), dat je een social life hebt en persoonlijke of carrièregerichte doelen najaagt. En dan zijn er altijd nog verplichtingen in het leven. Maar wanneer een dag zó volgepropt is dat je geen tijd hebt om je nagels te lakken of je haren te wassen - laat staan een avond op de bank te relaxen, dan gaat het de verkeerde kant op. Zelfzorg is vooral als je het druk hebt zó belangrijk. Maak tijd voor jezelf om de dingen te doen die nodig zijn (goed slapen en bewegen) en voor de dingen die je echt leuk vindt (hobby's, passies, interesses). Dat moeten-gevoel komt vooral vanuit jezelf en verwachtingen creëer je ook zelf. 

Voor je partner

Een liefdesrelatie vraagt om liefde, aandacht en inzet, het gaat niet vanzelf door er alleen te 'zijn'. Dus als jij te druk bent met honderdeneen andere dingen gaat je relatie daar sowieso onder lijden. Jouw partner heeft tot op een bepaalde hoogte begrip voor jouw afwezigheid. Wanneer je weinig tot geen quality time met elkaar doorbrengt gaat het hoe dan ook zijn tol opeisen. Is het je dat waard?
 

Voor je vrienden

Vriendschappen zijn zo belangrijk. Eerder schreven we al over hoe een studie van Harvard bewijst dat mensen met hechte vriendschappen langer en gelukkiger leven. Het is zo makkelijk om vriendschappen te laten verwateren, wanneer je het druk hebt met werk en een partner hebt. Vraag jezelf ook hier af of het je waard is. Je hoeft niet altijd persoonlijk aanwezig te zijn om een goede vriend te zijn, kleine gebaren zijn voldoende om je support en liefde te tonen. Een mens kan maximaal drie hechte vriendschappen (vrienden die je dagelijks spreekt en wekelijks ziet) hebben en daaromheen de overige vrienden en kennissen. 

friendship trendalert.nl istock
 

Voor je baan

De nummer één oorzaak van een burn-out? Niet naar je gevoel luisteren. Je lichaam heeft waarschijnlijk al heel vaak aangegeven dat het genoeg is geweest, maar jij kiest ervoor om naar je hoofd te luisteren, die je vertelt dat je niet goed genoeg bent, je to-do lijst nog te lang is en je jezelf moet bewijzen. Het grappige hier is dat het averechts werkt. Je werkt hard, veel en lang om jezelf te bewijzen, maar dit zorgt er vervolgens voor dat jij niet in je volledige potentie zit en je prestaties achteruit gaan. Een vicieuze circel. Druk zijn is dus ook niet voordelig voor je baan. 

 

Conclusie? Druk zijn kan zo interessant klinken, maar dat is het eigenlijk niet. Het zegt niets over je persoonlijkheid, behalve dat je geen 'nee' kunt zeggen, teveel hooi op je vork neemt en niet je grenzen kunt aangeven. Wil jij bekend staan als die vriendin die altijd zo druk is in plaats van de vriendin die met aandacht luistert? Wil jij het imago krijgen van de prikkelbare en gehaaste collega? En gun je jezelf dat onrustige, gestreste gevoel? Focus je op wat écht belangrijk is en laat de rest gaan. Plan tijd in voor jezelf en je dierbaren en zorg voor een balans zodat je met je volledige aandacht bent bij waar je mee bezig bent.   

 

"At the end of the day... all this means nothing. Your degree. Your job. Your money. Your possessions. Nothing matters except for human connection." 

 

 

Deel dit artikel
Back to top