Lifestyle

18 manieren om een beter mens te worden in 2018

18 manieren om een beter mens te worden in 2018

We willen allemaal de beste versie van onszelf zijn. Jouw prioriteiten bepaal je zelf. Wil je meer tijd met je vrienden doorbrengen? Dan zul je moeten stoppen met die avonden overwerken. Wil je stappen maken in je carrière? Dan zul je daar vrije tijd voor moeten inleveren. Maar los van deze goals, is er meer wat je kunt doen om over het algemeen een beter mens te worden. Voor een ander. Voor jezelf! 

Een hoop clichés, maar niet minder waar!

1. Be kind. Houd een deur open voor een vreemde, laat iemand voorgaan in de rij bij de kassa of vraag je buurvrouw hoe haar dag is. Of doe iets voor een ander, bied je hulp aan aan collega's of vrienden. We vinden het moeilijk om hulp te vragen, maar tegelijkertijd vinden we het fijn anderen te helpen! Je beloning? Een goed gevoel over jezelf én dankbaarheid.

2. Leg je telefoon weg. Heel erg moeilijk, maar wel nodig. Kijk uit het raam in de tram, kijk omhoog naar de lucht wanneer je loopt en wees met je aandacht bij het gesprek. Maak echte connecties, spreek woorden uit, kijk in iemands ogen. We zouden bijna vergeten hoe het is...

3. Lach meer. In iedere denkbare vorm. Lach naar je vrienden en collega's, naar vreemden. Je weet nooit wie z'n dag of humeur je ermee opvrolijkt. Lach naar jezelf, lach om jezelf. Het leven is te kort om te fronsen of te balen. 

4. Geloof in jezelf. Je kunt echt veel meer dan je denkt. De enige die je weerhoudt van alles wat je wilt, ben jijzelf. The only limit is your own imagination. We zijn gewend om onszelf altijd maar te bekritiseren, het is nooit goed (genoeg)... Wat zou er gebeuren wanneer je het tegenovergestelde zou doen? "Who we believe we are, affects who we become."

5. Wees empatisch. Ken je de uitspraak: "Always be kind. Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about"? Probeer je altijd te verplaatsen in een ander. Gaat niet meteen van het slechtste uit en wordt niet meteen boos, misschien heeft degene die jou afsnijdt op de weg een heel slechte dag.

6. Daag jezelf uit. Het is bewezen dat wij goed gaan op routines. Maar het is óók bewezen dat het goed is om je grenzen te verleggen en af en toe iets te doen wat je eigenlijk hartstikke eng vindt. Wat dat is, is voor iedereen anders, maar het zorgt voor meer zelfvertrouwen en het is de enige manier om te groeien en ontwikkelen. Hup! Uit je comfortzone!

7. Wees flexibel. We leven in een tijd waarin plannen onvermijdelijk is. Maar schiet niet meteen in de stress wanneer je plannen last minute worden veranderd of wanneer dingen anders lopen dan je in je hoofd had. Go with the flow en maak ruimte voor spontaniteit in je leven. Dingen lopen altijd zoals ze zouden moeten lopen. 

8. Wees niet zo streng voor jezelf. Heb je een fout gemaakt op werk? Kan gebeuren. Heb je enorme trek in dat stuk chocola? Neem het. Ben je écht te moe om naar die boksles te gaan? Ga lekker op tijd naar bed en kijk of je een andere dag kunt gaan. Ga niet te ver over je grenzen en blijf jezelf niet straffen. Daar wordt niemand beter of gelukkiger van! 

9. Wees mindful. Dit doen we (helaas) allemaal. We leven óf in het verleden óf in de toekomst. Je denkt bijvoorbeeld constant aan wat is gebeurd (goede of slechte gebeurtenissen) of je bent bezig met wat komen gaat (je maakt je zorgen of je leeft juist heel erg ergens naartoe). Maar alles wat je hebt is nu. Niet meer en niet minder. Probeer in het moment te leven en als het even lukt ook te genieten. Alles wordt mooier van aandacht, dus probeer je aandacht te houden met waar je op dit moment mee bezig bent. 

10. Neem tijd voor jezelf. Zorg ervoor dat je voldoende ontspant en dat je ook af en toe wat tijd alleen doorbrengt. Leg je telefoon weg en pak een goed boek, zet een mooie film of docu, maak een wandeling of maak tijd om eens lekkere voedzame maaltijd te maken voor jezelf. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je ook goed voor anderen zijn. Dat is een feit!

11. Volg je hart. Je intuïtie liegt niet en ons hart leidt ons altijd naar de goede weg. Er zou een stuk minder leed in de wereld zijn als mensen zouden stoppen met keuzes maken gebaseerd op geld en status en in plaats daarvan naar hun hart zouden leren luisteren. Daarnaast is het de enige manier om écht gelukkig te worden.

12. Leer luisteren. Wat zijn we hier slecht in met z'n allen. We luisteren om te kunnen reageren, maar horen we wat er echt gezegd wordt? Geven we de ander de ruimte die hij of zij nodig heeft? Probeer eens niet gelijk te reageren of jouw goedbedoelde advies te geven. Door écht te luisteren zonder te oordelen, voorkom je misverstanden en worden interacties betekenisvoller.

13. Wees avontuurlijk. Reizen is het enige waar je geld aan uitgeeft en rijker van wordt. De ervaringen die je ervoor terugkrijgt, daar kunnen geen spullen tegenop. Dus zorg ervoor dat je wat van de wereld ziet en erop uitgaat. Pak die last-minute trip, of het een dagje of weekendje weg is of een langere trip. 

 

Een bericht gedeeld door Daphne (@daphneschauf) op

14. Deel complimentjes uit. Heb je wel eens een compliment ontvangen die jouw dag helemaal goed maakte? Wees zo iemand voor een ander. En geloof het of niet, een complimentje geven voelt net zo goed als er een ontvangen.

15. Word vegetariër of veganist. Voor het milieu, voor de dieren, voor je gezondheid: voor een betere wereld.

16. Durf in de spiegel te kijken. Zelfreflectie is één van de beste dingen die je voor jezelf kunt doen. Hoe kun je een beter mens worden als je niet eerlijk durft te zijn tegenover jezelf? Wil jij groeien en jezelf ontwikkelen? Vraag om en sta open voor feedback van anderen en vind een mentor. Dat kan iedereen zijn, een vriend, een familielid of collega. Iemand tegen wie je opkijkt en van wie je kunt leren.

17. Bel en bezoek je ouders vaker. Als jij het geluk hebt dat je je beide ouders nog hebt, zorg dan dat je ze wat vaker belt of opzoekt. Dit geldt natuurlijk ook voor andere belangrijke personen in je leven. Jouw verplichting of deadlines slokken misschien veel van je tijd op, deze connecties zijn zoveel betekenisvoller. 

18. Wees dankbaar. En eigenlijk is dit het allerbelangrijkst. Wees dankbaar, voor wat je hebt, wie je bent, wat je hebt meegemaakt. Het heeft je gevormd tot wie je bent en er bestaat geen lelijkere eigenschap dan ontevredenheid. Dankbare mensen stralen!Last but not least: Vier het leven! Laat je niet leiden door je angsten en geniet voor zolang het duurt... 

Beeld: Trendalert
Deel dit artikel
Back to top