Lifestyle

14 manieren om je leven perfect op orde te krijgen

14 manieren om je leven perfect op orde te krijgen

Met alle dingen die je moet en wilt doen op een dag of in een week, kun je regelmatig het gevoel hebben dat je achter de feiten aanloopt. We hebben er allemaal wel eens last van en het is ook helemaal niet erg, mits je het vervelende overspoelde gevoel snel weer tackelt. Hoe je dat doet? Wij helpen je!

Je leven op orde hebben klinkt heel erg fijn, maar 'alles onder controle' is eigenlijk een maar een fabeltje. Je hebt het namelijk nooit helemaal onder controle. Dat bestaat niet. Maar er zijn een hoop dingen die je wel zelf in de hand hebt en die je zo kunt aanpakken dat je het gevoel krijgt je leven op orde te hebben. 
 

1. Geef jezelf een bedtijd. Je hoeft geen kind te zijn om een bedtijd te hebben. Sterker nog, je hebt het waarschijnlijk net zo nodig. Spreek met jezelf een tijd af zodat je niet langer dan nodig opblijft en jezelf bezig houdt. 

2. Sta eerder op. Dit is een lastige voor de avondmensen, maar in de ochtend kun je veel gedaan krijgen en wanneer je een goede ochtendroutine te pakken hebt, haal je veel meer uit je dag dan mensen die langzamer opstarten. Tips nodig? Zo word jij een ochtendmens.

3. Doneer dingen die je niet langer nodig hebt. Minimaliseer de spullen in je leven. Overbodige spullen leiden alleen maar af. Gebruik je iets niet meer? Doe het dan weg. 

4. Plan je maaltijden. Maak er een gewoonte van om weekboodschappen te doen, zodat je je maaltijden kunt plannen voor de hele week. Klinkt als een hele klus, maar je zult er alleen maar baat bij hebben. Wanneer je plant wat je gaat eten zul je minder snel naar ongezonde snacks of maaltijden grijpen en door gezond te eten voel je je letterlijk en figuurlijk beter.

5. Zorg voor to-go outfits. Hoeveel kleding je ook hebt, iedereen heeft wel eens een dag waarop je niet geïnspireerd bent. Zorg er daarom voor dat je ongeveer drie go-to outfits hebt, die altijd goed zijn, waar je je goed in voelt en die lekker zitten!

6. Meld je af voor notificaties en nieuwsbrieven. Het is bewezen dat we endorfine aanmaken bij het krijgen van notificaties op onze telefoon. Maar teveel notificaties de hele dag door zorgen ervoor dat je de hele dag 'aan' staat en overprikkeld raakt. Stel alleen push berichten in voor apps die jij echt belangrijk vindt, bijvoorbeeld WhatApp en e-mail. Laat ze voor social media uitstaan en meld je zoveel mogelijk af van nieuwsbrieven die je toch niet leest. 

7. Maak back-ups van je foto's. Zorg dat je regelmatig back-ups maakt van je telefoon en laptop. Nog belangrijker, van je foto's. Alles is vervangbaar, behalve je foto's!

8. Lees een boek. We doen het allemaal te weinig: boeken lezen, terwijl dit juist zó fijn kan zijn. Boeiend, leerzaam en ontspannend!

9. Leg dingen weg nadat je ze hebt gebruikt. Maak er een gewoonte van om wanneer je iets hebt gebruikt, het gelijk weer terug te leggen. Zo voorkom je dat je overal spullen hebt rondslingeren. Een opgeruimde omgeving zorgt voor rust in je hoofd.

10. Organiseer je spullen. Deel de ruimtes in je huis slim in en geef spullen een strategische plek, zodat je meer overzicht hebt en gemakkelijker bij alles kunt. Doe dit met name voor je kledingkast, je administratie, je keuken en je leven zult er een stuk gemakkelijker op worden.

11. Automatiseer betalingen. Je denkt misschien dat je niets zult vergeten, maar soms glibt er toch een rekening tussendoor. Zorg er daarom voor dat je betalingen automatisch instelt en dat je incidentele rekeningen alvast inplant zodra je ze binnenkrijgt.

12. Maak fysieke to-do lijstjes. Je kunt ze ook in je telefoon bijhouden, maar er is iets met (fysiek) opschrijven wat het verschil maakt. Schrijf het lekker van je af en vertrouw niet op je geheugen, want je gaat geheid dingen vergeten. 

13. Houd dankbaarheidslijstjes bij. Nog een manier om het gevoel te krijgen dat je alles voor elkaar hebt, is door je te focussen wat je hebt en niet wat je nog allemaal wilt of wat er mist. Houd daarom dankbaarheidslijstjes bij. Schrijf elke ochtend vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Zo start je je dag positief en zet je gelijk de law of attraction in. 

14. Zorg voor me-time. Elke dag. Je hebt het nodig om jezelf compleet te voelen. Skip liever een sociale afspraak dan me-time. Koester deze tijd, je hebt het nodig om je focus te vinden en even te ademen.

14 manieren om je leven perfect op orde te krijgen

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top