Lifestyle

Heb je rijangst? Zo kom je er vanaf

Heb je rijangst? Zo kom je er vanaf

Je hebt veel rijlessen gehad, bent beoordeeld door een ervaren examinator die vertrouwen heeft dat jij zelfstandig de weg op rijdt en hebt je rijbewijs gehaald. Toch is er een bepaalde angst en onzekerheid achter het stuur aanwezig. Een angst die voor sommigen zo erg is dat ze niet de weg op durven: rijangst. Zo kom je er vanaf.

Lees ook: 10 eenvoudige manieren om stress en angst te verlichten

Waar komt de rijangst vandaan? 

Allereerst is het belangrijk om bij jezelf na te gaan waar de angst voor het rijden vandaan komt. Heb je nog weinig ervaring? Heb je een vervelende ervaring of associatie met rijden? Ben je bang om fouten te maken? Het zijn allemaal redenen die je onzeker maken achter het stuur, maar waar je oplossingen voor hebt om het voor jezelf prettiger te maken.

Theorie

Ben je bang dat je door de stress belangrijke verkeersregels vergeet? Pak je theorieboek er weer even bij. Dat is tenslotte niet alleen voor het theorie-examen bestemd.

Rijd met iemand anders 

Als je het spannend vindt om alleen te rijden, is het misschien fijn om te rijden met een ervaren bestuurder naast je. Denk aan je vader, moeder, een vriend of vriendin. Het is gezellig en als je in een situatie even niet weet wat te doen, vraag je het aan degene naast je.

Rijd korte stukjes

Je hoeft niet meteen naar Parijs te rijden, korte stukjes helpen ook om het aangenamer te maken. Haal de boodschappen of rijd een paar rondjes door je buurt. Wil je geen andere auto’s of verkeer om je heen? Oefen dan op een parkeerplaats. Dit werkt ook goed als je in een nieuwe auto rijdt. Om de koppeling goed te leren kennen en te weten hoe de auto een beetje werkt is het altijd fijner om dit te doen in een omgeving waar je niet telkens wordt afgeleid door andere weggebruikers.

Maak het prettig

Zet je lievelingsliedje op (of juist niet als je afgeleid wordt), rijd overdag en trakteer jezelf op wat leuks of lekkers als je ergens heen bent gereden. Je moet vertrouwen hebben in jezelf. Je hebt tenslotte niet voor niets dat roze pasje verdiend. Toen kon je het en nu ook. Maak ook gebruik van navigatie en bekijk de route van tevoren.

Uit je comfortzone

Wat je vooral niet moet doen bij rijangst, is niet meer rijden. Het klinkt als een makkelijke oplossing, maar je helpt jezelf er niet mee. Stap in die auto, adem diep in en uit, zeg dat je het kan en gassen maar. Je kan het echt wel en zo niet, dan zijn er altijd nog rijscholen waar je een opfriscursus volgt. Zo scheur jij straks zelfverzekerd over de weg.

Beeld: istockphoto
Deel dit artikel
Back to top