Health

Waarom is vitamine D goed voor ons?

Waarom is vitamine D goed voor ons?

Vitamine D krijg je binnen door bijvoorbeeld buiten te zijn. Het is een belangrijke stof in onze gezondheid, maar waarom?

Waarom is vitamine D goed?

Vitamine D helpt bij de opname van kalk en fosfaat dat je binnenkrijgt tijdens het eten van voedsel. Kalk en fosfaat zijn belangrijk voor een goede opbouw van het gebit en de botten. Volwassen nieren, het afweersysteem en spieren hebben hier baat bij, maar het is ook belangrijk voor de groei van kinderen.

Tekort

Een tekort aan vitamine D kan vaak negatieve gevolgen hebben op de korte termijn. Zo kun je je mentaal minder goed voelen, gauw moe worden of zelfs in een depressie terecht komen. Ook op de lange termijn is een tekort aan vitamine D niet goed voor volwassenen: je kunt brozere botten krijgen, waardoor je al snel te kampen hebt met bot- en spierpijn in voornamelijk de bovenbenen en heupen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het lastiger wordt om op te staan, maar ook dat je een verhoogd risico hebt om botbreuken op te lopen. Heb je voor een écht lange tijd geen vitamine D binnengekregen, dan kan dat zorgen voor botontkalking. Dit kan ervoor zorgen dat je op oudere leeftijd zwakkere botten krijgt die sneller zullen breken, wat ook minder snel zal helen. En niet alleen dat, maar een tekort aan de vitamine zorgt voor een zwakkere afweer tegen bacteriën en virussen, waardoor je een hoger risico hebt op hart- en vaatziekten, darmkanker, auto-immuunziekten en diabetes type 2.

Zonnestralen

Hoe zorg je er dan voor dat je wél genoeg vitamine D binnenkrijgt? Dat is heel simpel: voornamelijk door zonlicht. In de zomermaanden wordt dagelijks een kwartier tot een half uur blottstelling aan de zon aangeraden, het liefst tussen 11:00 uur en 15:00 uur. Het is belangrijk dat de handen en het hoofd onbedekt zijn, maar vergeet je niet goed in te smeren met zonnebrand. Je voeding speelt ook een cruciale rol in het binnenkrijgen van de benodigde vitamines: halvarine, margarine, vette vis en vloeibaar bak- en braadvet zijn goed voor een gebalaceerde inname. Als je de Schijf van Vijf volgt krijg je hier voldoende van binnen.

Te veel vitamine D

Den meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken over een tekort aan vitamine D. Sterker nog, er zijn risicogroepen die het juist wat meer nodig hebben, zoals ouderen, zwangere vrouwen, mensen met bepaalde aandoeningen, mensen die te weinig buiten komen of mensen met een donkere huidskleur. Maar té veel kan ook risico's met zich meebrengen: langdurig overmatig gebruik kan kalkafzettingen veroorzaken, wat kan leiden tot schade aan de nieren. Een overdosis aan vitamine D komt overigens weinig voor bij gezonde mensen.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top