Health

Een gezond gebit is belangrijk: zo pak je dat aan

Een gezond gebit is belangrijk: zo pak je dat aan

Het is erg belangrijk om je gebit goed te verzorgen. Dit gaat namelijk gaatjes, ontsteking en een slechte adem tegen. Daarnaast zorgt het voor een stralende lach. Wij vertellen je hoe jij je gebit zo goed verzorgd. Poets je tanden bijvoorbeeld regelmatig en maak gebruik van tandenstokers GUM. Ben jij benieuwd hoe jij je gebit zo gezond mogelijk houdt? Lees dan snel verder!

Waarom is een gezond gebit belangrijk?

Een gezond gebit herken je aan een lichtroze tong, gehemelte en tandvlees. Daarnaast is het tandvlees niet gezwollen en bloedt het niet bij aanraking. Ook de tanden zelf hebben geen breukjes of gaten. Maar het is belangrijk voor meer dan alleen een stralende glimlach. Uit onderzoek is gebleken dat het ook een grote impact heeft op je algehele gezondheid. Met een ongezond gebit heb je dus niet alleen last van tandbederf of bloedend tandvlees. Je zult er ook andere vervelende gezondheidsproblemen aan ondervinden.

Wat is het stappenplan van mondverzorging?

Voor een gezond gebit neem je een aantal belangrijke stappen. Dat begint bij je tanden twee- of driemaal per dag poetsen en nooit langer dan twee minuten. Vervang de tandenborstel of het opzetstukje minstens elke drie maanden. Daarnaast is het erg belangrijk om elke dag te flossen of je tanden te stoken. Gebruik flosdraad of GUM picks om het vuil tussen je tanden te halen. Dit kun je het beste vóór het tandenpoetsen doen zodat je tandenborstel ook tussen de tanden komt. Ga elk half jaar langs bij de tandarts voor een controle en overweeg een bezoekje aan de mondhygiënist. Zo houd je je gebit goed schoon!

Helpt mondwater wel of niet?

Het is iets dat je je wellicht weleens hebt afgevraagd. Mondwater kan een aanvullende rol spelen in je routine. Het verfrist de adem, versterkt het tandglazuur en vermindert bacteriën. Ga wel voor mondwater van een gerenommeerd merk waar geen alcohol in zit; die doet het meest voor je gebit en droogt het niet uit. Onthoud wel dat het geen vervanging is voor het tandenpoetsen en flossen. Dit zul je nog altijd voldoende moeten blijven doen!

Wat zijn een handige tips voor een gezond gebit?

Tot slot zijn er nog een aantal handige tips die je helpen bij een goede mondgezondheid. Eet en drink zo min mogelijk zure producten. Denk aan frisdrank, sinaasappelsap of zuur snoep. Dit tast namelijk het tandglazuur aan. Spoel je mond na het eten of drinken hiervan met water en wacht minimaal dertig minuten voordat je je tanden weer poetst. Daarnaast is speeksel erg belangrijk voor een gezond gebit. Het houdt je tanden namelijk sterk. Moedig speekselvorming aan door bijvoorbeeld kauwgom te kauwen. Wel de suikervrije variant natuurlijk!

 

Dit zijn een aantal handige tips waarmee jij je gebit gezond houdt. Het is vooral belangrijk om je tanden minimaal twee keer per dag te poetsen en ook het flossen niet te vergeten. Zo ga jij het leven door met een stralende lach!

Deel dit artikel
Back to top