Health

Slaapverlamming: hoe ga je daarmee om?

Slaapverlamming: hoe ga je daarmee om?

Hoewel slapen voor veel mensen een heerlijkheid is, is dat dus niet voor iedereen zo. Sommige mensen hebben last van slaapverlamming. Maar wat is dit precies? En hoe ga je ermee om wanneer je er aan lijdt? Wij zochten het voor je uit.

Lees ook: Met deze tips val je 's nachts sneller in slaap

Wat is slaapverlamming?

Het woord zelf klinkt al niet zo prettig, maar er daadwerkelijk last van hebben is ook geen feest. Bij slaapverlamming zijn de spieren vlak voor het slapen of net na het wakker worden verlamd. Je hersenen zijn wakker, maar je lichaam nog niet, dus je kunt je dan niet bewegen. Je hersenen lopen als het ware voor op je lichaam en spieren.

Slaapverlamming is gelukkig geen ziekte en ook niet gevaarlijk. Het kan natuurlijk wel heel eng en oncomfortabel zijn om dat te ervaren, helemaal als je het nog niet eerder hebt gehad. We hebben een aantal tips voor je waarmee je beter met dit nare fenomeen kunt omgaan.

Altijd rustig blijven

We begrijpen dat het vreselijk beangstigend kan voelen om slaapverlamming te hebben. Toch is onze eerste en grootste tip om echt altijd rustig te blijven. Besef je dat je niet in gevaar bent en dat het altijd weer overgaat. Blijf in ieder geval rustig ademhalen en raak niet in paniek. Wel willen we meegeven dat als je ernstige slaapverlammingsklachten krijgt, toch even een bezoekje te brengen aan je huisarts.

Wil je slaapverlamming verkleinen, dan kun je het beste op je zij slapen. Op je rug slapen heeft een groter 'risico' om verlamd te raken.

Wakker schudden

Nu kun je jezelf niet letterlijk wakker schudden, maar je kunt het wel proberen door je te focussen op één specifiek lichaamsdeel. Probeer bijvoorbeeld je linkervoet of linker grote teen te bewegen. Focus je dus niet direct op je hele lichaam. Het doel hiervan is om je lichaam zo veel mogelijk signalen af te geven om wakker te worden. Een andere manier om je lichaam wakker te maken, is rondjes draaien met je ogen. Dit geeft ook een signaal af aan je lichaam om te ontwaken van je slaap(verlamming). Nogmaals, slaapverlamming is niet gevaarlijk, maar leuk is het niet.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top