Haarverzorging

Dit is waarom je last krijgt van haarpijn

Dit is waarom je last krijgt van haarpijn

Super praktisch die staart of knot in je haar. Alleen geeft het wel een hele bevrijding wanneer jij je haren aan het einde van de dag los kunt gooien. Toch? Haarpijn kan ontzettend vervelend zijn. Maar wat is precies de oorzaak en wat kun je eraan doen? Wij praten je eventjes bij.

Wat is haarpijn?

Als we het hebben over haarpijn, dan hebben we over een trekkerig gevoel, alsof er iemand aan je haren trekt. Dit wordt ook wel 'trichodynie' genoemd. Een oppervallkige pijn die zich bevindt op de hoofdhuid en haarzakjes. Je haren zelf hebben namelijk geen zenuwen en dus ook geen gevoel. Haarpijn voel je meestal op je kruin. Het ontstaat wanneer je bijvoorbeeld een staart of knot draagt, maar kan ook door het dragen van een muts, klitten hebben of op een verkeerde manier liggen.

Oorzaken

Maar hoe onstaat nou eigenlijk die haarpijn? Er is niet specifiek één bepaalde oorzaak. Er zijn een aantal mogelijke aanleidingen. De haarzakjes vormen een basis voor ieder haartje op jouw hoofd. Dit haarzakje wordt ook wel follikel genoemd en is er gevoelig. Het vormt namelijk samen met jouw haar een onderdeel van het zenuwstelsel. Over het algemeen wordt haarpijn veroorzaakt door gespannen spiertjes in de haarzakjes. Door je haar op een bepaalde manier een tijdje te dragen, ontstaat er druk op de haarzakjes. Tadaa, daar is je haarpijn. Ook kan bijvoorbeeld slecht wassen of een verkeerde shampoo gebruiken een oorzaak zijn. De spiertjes en zenuwuiteinden in de haarzakjes wennen namelijk op een gegeven moment aan de richting waarin ze staan. Aan het einde van de dag, wanneer jij haar losgooit, ontstaat er een gevoelige hoofdhuid. Dit komt omdat de haarzakjes zich weer moeten aanpassen aan de manier waarop jij je haar draagt.

Oplossingen

Vermijd vooral te strakke kapsels en wissel voldoende af met haarstijlen. Draag je haar dus niet alleen maar vast. Zodra de pijn blijft aanhouden, is het misschien verstandig om je haar eens een weekje los te dragen. Zo krijgt je haar wat meer rust. In het ergste geval kan je haar namelijk uitvallen. Maar maak je vooral geen zorgen, want er is alleen kans op haaruitval als je je haar iedere dat superstrak vastbindt. Ook kan het helpen om je haren te wassen en je hoofdhuid te masseren. Focus je dan vooral op de plek waar de haarpijn zit. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en je haalt de druk er ook nog eens weg.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top