Health

Frisse duik? Dit zijn de voordelen ervan

Frisse duik? Dit zijn de voordelen ervan

Af en toe een duik in koud water nemen: misschien niet iets waar je direct enthousiast van wordt, maar het levert echt wat op.

Koud water

Een koude duik van een halve tot een hele minuut in water dat in de wintermaanden gemiddeld 4 graden is, veroorzaakt wat bekendstaat als een 'hormoonstorm'. Veel van de gelukshormonen endorfine (de natuurlijke pijnstiller van het lichaam), serotonine (date het humeur in balans blijft houden) en oxytocine (het liefdeshormoon) worden actief van zo'n koude duik.

Andere voordelen

Een duik in koud water vermindert stress en verbetert de tolerantie voor kou in het algemeen. Door de veelvuldige blootstelling aan koud water raakt je lichaam sneller gewend aan de temperatuur, waardor je het in de winter minder snel koud zult krijgen. Ook verlicht het pijn en wordt je imuunsysteem verbterd, waardoor je minder snel ziek wordt. Natuurlijk krijg je door koud water ook een goede oppepper bij vermoeidheid, door de lichte shock die je lichaam doorgaat.

Wat te doen in de warmere maanden

Een koude duik nemen is in de zomer misschien niet ideaal, omdat de temperatuur van het water opgewarmd is. In de zomer wordt het dan ook zeker niet aangeraden een bad van rond de 4 graden te nemen, omdat dit een te erge shock voor je lichaam zal zijn. Neem daarom een duik in de avond, wanneer het water meer afgekoeld is dan overdag. Ook volstaat een koude douche.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top