Interior

Reinig jouw tuinkussens in 4 eenvoudige stappen

Reinig jouw tuinkussens in 4 eenvoudige stappen

Regen en vocht zorgen ervoor dat jouw buitenkussens nat worden, waardoor er schimmel en meeldauw kan ontstaan. Het is daarom belangrijk dat het schoonmaken van jouw tuinkussens onderdeel wordt van je routine. Hoe beter jij voor je mooie kussens zorgt, hoe langer ze meegaan.

Voorkom vieze kussens door bepaalde stoffen uit te kiezen. Sommige zijn namelijk beter dan anderen, bijvoorbeeld Sunbrella en Olefin zijn twee materialen die kleurvast zijn en weerbaarder voor vlekken. Daarnaast is het belangrijk dat jij ze goed opbergt in de koude maanden en met extreem weer. Hoezen voor jouw terrasmeubilair zullen jouw buitenkussens ook langer mooi houden. Zijn ze al vies? Volg deze stappen om jouw tuinkussens te reinigen.

Wanneer schoonmaken

Je tuinkussens kun je het beste minimaal twee keer per jaar schoonmaken. In de lente, wanneer jij ze uit de opslag haalt en in de herfst wanneer je ze weer opbergt.

Buitenkussens reinigen

Volg de instructies van de fabrikant of gebruik de volgende ingrediënten om ze te reinigen.

  • Afwasmiddel
  • Azijn
  • Emmer met water
  • Borax
  • Tuinslang
  • Zachte borstel
 

Stap 1: Eerste reiniging

Gebruik een milde oplossing van water en afwasmiddel of mix twee eetlepels afwasmiddel met 125 ml borax. Gebruik een zachte borstel om de kussens schoon te schrobben.

Stap 2: Schimmel of meeldauw verwijderen

Als je schimmel of meeldauw niet kan verwijderen, probeer dan een oplossing van witte azijn met water. Laat de kussens vervolgens aan de lucht drogen. Afneembare kussenhoezen kunnen ook op een fijnwasprogramma in de wasmachine.

Stap 3: Gebruik je tuinslang

Je kunt de tuinslang gebruiken om ze schoner te krijgen voordat je ze in de was doet of om de zeep eruit te spoelen. Laat ze altijd drogen aan de lucht en stop ze niet in de droger.

Stap 4: Laatste redmiddel

Als je ze echt niet schoon krijgt, kun jij je buitenkussens wassen met behulp van een hogedrukspuit. Meestal wordt dit niet aangeraden door de fabrikant, maar je kan het proberen op de laagste setting als laatste redmiddel voor jouw mooie kussens.

Beeld: Photo by Cameron Smith on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top