Beauty

Dit is waarom je beautyproducten met parabenen beter kunt mijden

Als jij je een beetje met beautyproducten bezig houdt, dan weet je dat je beter producten kunt kopen die geen parabenen bevatten. Maar wat zijn parabenen nou eigenlijk? En wat voor effect hebben ze op jou en de natuur?

Parabenen worden gebruikt om beautyproducten langer houdbaar te maken door de groei schimmels en bacteriën te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat het synthetische ingredient zich door de huid in je lichaam kan nestelen. Parabenen worden in verband gebracht met borstkanker en voortplantingsproblemen. 

In 2004 bleek uit een studie dat bij 19 van de 20 Britse vrouwen parabenen in borstweefsel te vinden is. Iets waar wij een beetje rillerig van worden. Parabenen zouden je hormoonhuishouding in de war brengen omdat het zich als oestrogeen gedraagt. Teveel oestrogeen stimuleert celdeling in borstweefsel en de groei van tumoren. 

Wat ook zorgen baart, is dat parabenen via het douchewater in de zee terecht komt en uiteindelijk hierdoor ook bij zoogdieren die in het water leven. 

Tegenwoordig zijn er een hoop andere minder schadelijke stoffen die net als parabenen schimmels en bacterien kunnen verminderen in beautyproducten. Die worden helaas nog niet door elk merk gebruikt omdat parabenen goedkoper zijn. Let dus voortaan goed op wat je koopt!

Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top